Ena najpomembnejših stvari v bowlingu je, da imamo pravilno izmerjene podatke za vrtanje krogel. Vsi poznamo občutek ko se roka zatika na palcu, ali pa ne moremo pravilno vstaviti prstov v čepe na krogli…

 

Za merjenje roke igralca so najpomembnejši naslednji podatki:

DSC01313SPAN

Je razdalja med palcem in prstoma na kroglli. Ta razdalja je odvisna od velikosti roke. Večinoma sta razdalji za srednji prst in za prstanec različni. Če SPAN ni pravilno izmerjen bo krogla “visela” v roki ali pa vam bo palec ostajal v luknji.

Velikost prstov
Prsti se morajo pravilno prilegati luknjam na krogli. Za boljši oprijem se v luknje vstavijo čepi, ki so različnih velikosti.

Kot na prstih
Poznamo lateralni kot (levo /desno) in Finger pitch (kot naprej/nazaj). Ta dva kota sta pomembna za pravilni izpust krogle iz prstov. Najboljši način merjenja kota prstov je po sistemu CLT.

Velikost luknje za palec
Je ena najpomembnejših meritev. S pravilno velikostjo ne bo potrebe po stiskanju krogle, met bo konstanten in krogla bo z lahkoto zdrsela iz palca. Za boljši občutek se v kroglo namestijo posebni čepi iz Urethana ali plastike.

Koti na palcu
Velja isto kot za prste, poznamo lateralni kot (levo/desno) in Thumb pitch (naprej/nazaj). Pravilni koti so odvisni od naravnega položaja palca, velikosti SPAN-a, fleksibilnosti palca…

Oval in kot palca
Ker so palci večinoma ovalne oblike je potrebno narediti ovalno luknjo za palec. Ovalna luknja se bolje prilagaja palcu. Zelo pomemben je tudi kot, pod katerim je narejena ovalna luknja. Ta kot je odvisen od naravnega položaja palca.

Za resnejši pristop k igranju bowlinga je treba te mere prilagoditi potrebam igralcu. Te spremembe je potrebno izvajati na podlagi preizkušanja saj zgoraj omenjeni podatki služijo le za osnovo.

Pravilne mere na krogli so zelo pomembne saj pomenijo lažje igranje ter natančnejši met. Preden lahko začnete sproščeno igrati vam mora krogla odlično “ležati” v roki!