Kako igrati dolge vzorce (od 43-47 feet-ov) in katere krogle so najprimernejše?

Na dolgih vzorcih je olje razvlečeno po večji površini (daljši vzorec). Količina olja je lahko podobna kot na kratkem ali na srednjem vzorcu, zato se ti vzorci zelo hitro spreminjajo.

1. Primerna izbira krogel
Krogle za dolge vzorce ne smejo biti preveč agresivne, da ne “izgorijo” že na sredini steze. Pri dolgih vzorcih je backend krajši, zato morajo biti krogle takšne (ali tako vrtane), da gredo daleč in se hitro obrnejo. Površina krogle naj bo odvisna od količine olja, če je olja veliko uporabite solid krogle, če je olja manj pa hibridne ali pearl krogle.

2. Breakpoint
Dolgi vzorci so večinoma narejeni tako, da na začetku najbolj odpuščajo med 2 in 3 puščico. Odvisno od igranja se ta vzorec bolj ali manj suši na robu, zato se je potrebno pomikati proti sredini steze. Breakpoint se ponavadi nahaja bolj proti notranjosti steze.
Primer: Vzorec 47 feet-ov. Izračun BP: 47-31=16. Torej se Breakpoint nahaja na 16. parketu!

3. Tehnika
Ker se dolgi vzorci hitro spreminjajo moramo skozi paziti, kaj se dogaja s kroglo na stezi in temu primerno ukrepati. Pri dogih vzorcih se začetek steze posuši precej hitro, zato se pomikamo navznoter ali uporabimo manj agresivno kroglo. Paziti moramo na pravilno hitrost, da ima krogla dovolj časa da pride v roll. Če se steze dovolj odprejo (suhi rob), se premaknem v notranjost steze, vzamem močnejšo kroglo in povečamo kot krogle (Axis Rotation), da dobimo dolžino in močnio reakcijo na koncu. Ne bo nič čudnega, če dolgi vzorec proti koncu igramo preko 5 ali 6 puščice!

 

Oglejte si, kako se z dolgimi vzorci spopada Chris Barnes.


Tokyo 43-feet

 

London 44-feet

 

Mexico 45-feet

 

Paris 47-feet